Wat houdt “long range shooting” in? 

Long range shooting (lange afstand schieten) houdt in het bereiken van het verst haalbare doel met een voorspelde kogelbaan waar het liefst de kogelsnelheid bij het doel boven de geluidssnelheid (supersonisch) zit (340 m/s). 

Stukje theorie: 

Zwaartekracht 

Als er een kogel wordt afgeschoten dan komt deze ook naar beneden. Zie het als een bal in de lucht gooien. Deze valt uiteindelijk ook op de grond.  

Kogelbaan 

Door de zwaartekracht moet de loop daarom boven het doel gericht worden om het doel te raken. Hoe langer de kogel onder weg is, hoe meer de kogel naar beneden komt en hoe meer er boven het doel gericht moet worden. De kogelbaan is het beste te voorspellen als de snelheid bij het doel 1,2 keer boven de geluidssnelheid (supersonisch 340 m/s) ligt dus boven de 408 m/s. Daarna komt de kogelkop in trans sonisch bereik, waarbij de kogelkop mogelijk instabiel kan worden. Daardoor is niet meer te voorspellen waar deze terecht gaat komen. 

Variabelen die de kogelbaan beïnvloeden 

  • Wind; door meer wind komt er een grotere spreiding. 
  • Temperatuur; de temperatuur heeft invloed op de overige weersomstandigheden?? en op het kruit. Als een kruitsoort een hoge gevoeligheid voor temperatuur heeft dan kan dit tot overdruk leiden tijdens warme dagen ten opzichte van koude dagen.  
  • Luchtvochtigheid; hogere lucht vochtigheid is lagere luchtdichtheid (minimaal). 
  • Luchtdruk; hogere luchtdruk is hogere dichtheid waardoor de kogel langer over de afstand doet. 
  • Ballistisch coëfficiënt (BC); hoe aerodynamisch de kogel is. Er zijn verschillende vormen kogels dus ook verschillende standaarden.  De meest gebruikte standaarden zijn de G1 en G7. Kogelkoppen kunnen alleen in dezelfde standaard vergeleken worden. Hoe hoger de BC-waarde hoe beter, hoe meer aerodynamisch. 
  • Spindrift; horizontale verplaatsing van de kogel door de draaiing van de kogel. 
  • Aerodynamic jump; verticale verplaatsing van de kogel door de draaiing van de kogel en wind die de kogel omlaag of omhoog laat uitkomen, bij een rechtse spoed en rechtse wind komt de kogel hoger uit dan bij een rechtse spoed en linkse wind en visa versa. 
  • Coriolis effect; door de draaiing van de aarde krijgt de kogel een andere baan. De aarde draait om de polen. Een rondje om de noordpool is vele malen kleiner dan een rondje om de evenaar. Als er naar het noorden of het zuiden wordt geschoten dan draait de aarde langzamer of sneller bij het doel ten opzichte van de plek waar de schutter staat. 
To top