Hoe begin ik met “long range shooting”? 

Om te beginnen met long range shooting ben je lid van een schietvereniging die de beschikking heeft over (minimaal) een 100 meter baan. Daarnaast ben je geen beginnend schutter meer na de eerste verlenging van jouw wapenverlof. In dit stadium heb je zoals in stap 1 beschreven de mogelijkheid om een grootkaliber geweer aan te schaffen. Hieronder wordt uitgelegd wat je nodig hebt om een start te maken hierin.

Doel

Bepaal welke doelen je wilt bereiken. Wij begrijpen dat dit een lastige vraag kan zijn maar dit zorgt voor een wel overwogen keuze waar je later geen spijt van krijgt. Denk aan bijvoorbeeld;
– Welke maximale afstand wil ik kunnen schieten?
– Wil ik competitie en/of recreatief schieten?
– Wil ik zelf munitie herladen?
– Wat is mijn budget?

Neem gerust contact met ons op om je op weg te helpen.

Benodigdheden 

Geweer 

Het geweer bepaalt uiteindelijk tot hoever je kunt schieten. Wat hierin belangrijk is voor beginners: 

  • Kaliber (diameter kogelkop); met een klein kaliber kun je al snel hogere snelheden halen dan met een groot kaliber. Een groter kaliber daarentegen is weer minder windgevoelig. Voor lange afstand is een groot kaliber aan te raden maar een compromis tussen klein en groot kan ook goed zijn om met lagere kosten toch het doel te bereiken. 
  • Lengte loop en spoed; hoe langer de loop des te meer snelheid van de kogelkop, spoed moet passen bij het gewicht van de kogelkop. Zie hier voor meer informatie…. 
  • Schroefdraad einde loop; voor een eventuele mondingsrem erop te zetten om de terugslag naar achteren te reduceren. 
  • Kolf; tijdens het (liggend) schieten is het van belang dat het geweer goed tegen de schouders ligt en dat er in een comfortabele houding door de richtkijker heen gekeken kan worden. Als er voor de lengte van de kolf en de hoogte van het wangstuk stelmogelijkheden zijn dat wenselijke opties. 
  • Accessoires; mogelijkheid om bijvoorbeeld een richtkijker en/of bipod te monteren. 

U kunt ons altijd om advies vragen. 

Munitie 

Munitie voor geweer schieten bestaat uit een patroon die de volgende componenten bevat: 

  • Huls 
  • Slaghoedje (mits geen randvuur munitie bijvoorbeeld .22LR) 
  • Kruit 
  • Kogelkop 

Het is belangrijk dat de juiste munitie gebruikt wordt voor het wapen waarmee geschoten wordt. De keuze hierin is ook afhankelijk of munitie zelf herladen wordt of dat er met kant en klaar munitie geschoten wordt.  

Voor het schieten met kant en klaar munitie (fabrieksmunitie) is het belangrijk om te testen met verschillende soorten munitie die makkelijk te verkrijgen zijn en hiervan de snelheid te meten. Het belangrijkste is dat de snelheid zo constant mogelijk is om de kogelbaan zo goed mogelijk te voorspellen. Tevens hoe hoger de snelheid, hoe verder er geschoten kan worden. Kant en klaar munitie mag ervan uitgegaan worden dat deze een veilige lading heeft. Verder is het gewicht van de kogelkop belangrijk. Ook hier geld weer hoe lichter hoe hoger de snelheid en hoe zwaarder hoe minder windgevoelig. Het gewicht van de kogelkop wordt meestal in grains uitgedrukt. Dit gaat wel samen met de BC-waarde (ballistische coëfficiënt). Deze moet zo hoog mogelijk liggen, dan is de kogel hoger aerodynamisch en houdt langer zijn snelheid vast. Omdat er verschillende vormen kogelpunten bestaan zijn er ook verschillende standaarden (dragcurves) waarmee vergeleken wordt. De meest gebruikte zijn G1 en G7.  

Wat er nog extra bij komt kijken bij zelfgemaakte/herladen munitie is: 

  • Soort en hoeveelheid kruit; door gebruik te maken van herlaadtabellen een kruitlading uitzoeken waarbij de huls aardig gevuld is en wat makkelijk te verkrijgen is voor in de toekomst. De hoeveelheid kruit bepalen door een herlaadtabel en/of software als een basis en door test ladingen te maken met verschillende hoeveelheid kruit waarbij de snelheid gemeten wordt en zo constant mogelijk is en de groepering op het doel zo klein mogelijk is. Het is tevens goed om te kijken dat er voor een kruit wordt gekozen die temperatuur stabiel is. Dit zorgt ervoor dat er maar kleine afwijkingen in snelheid zitten bij het schieten in verschillende buitentemperaturen en met een koud of warm wapen/munitie. 
  • Kwaliteit van componenten; hulzen worden normaal hergebruikt. Hoe beter de kwaliteit van de hulzen, hoe vaker deze te hergebruiken zijn. Ook is het belangrijk dat iedere huls hetzelfde is in wanddikte en vorm. Voor kogelkoppen geldt hetzelfde als fabrieksmunitie: hoge BC-waarde en lichte kop voor snelheid of zware kop voor minder windgevoelig. Daarbij heeft ieder merk/type eigen toleranties. Die moeten zo laag mogelijk zijn.  

Wij kunnen adviseren omtrent herladen van munitie.

Richtkijker 

Een richtkijker is een goed hulpmiddel voor het lange afstand schieten. Hiermee is het doel beter zichtbaar, de lenzen zijn voorzien van draadkruizen met MOA of MIL raster voor zowel hoogte/zij-verstelling. 

Er zijn “First Focal Plane (FFP)” en “Second Focal Plane (SFP)” richtkijkers. Bij een FFP-richtkijker zit het draadkruis op het eerste beeldvlak waardoor deze mee vergroot. Dit houdt in dat de aflezingen van het draadkruis op iedere zoom altijd correct zijn. Het nadeel is als het draadkruis is mee vergroot, het draadkruis dikker wordt en daardoor het doel kan bedekken.  
Bij een SFP zit het draadkruis in het tweede beeldvlak en wordt deze niet mee vergroot. De aflezingen van het draadkruis zijn gebaseerd op een bepaalde vergroting waardoor de aflezingen alleen snel gebruikt kunnen worden bij een bepaalde vergroting. Het voordeel is dat het draadkruis altijd even groot is en daardoor het doel altijd goed zichtbaar blijft. 
Het nadeel is dat er snel fouten kunnen worden gemaakt doordat de zoom niet op de gekalibreerde vergroting staat en een afstand verkeerd wordt geïnterpreteerd. 

Richtkijkers maken gebruik van de eenheden MOA (Minute Of Angle) en MIL (Milliradian). Het makkelijkste is als de eenheden van het draadkruis overeenkomen met de hoogte en zij verstelling van de richtkijker. MIL is het makkelijkste rekenen met metrische eenheden. Zo is 1 MIL (mRad) op 100 meter (100m/1000=0,1m) 10 centimeter en op 200 meter is dit 20cm. 
1 MOA = 1 inch op 100 yards en 2 inch op 200 yards. Ook is het beste om de verstelling zo fijn mogelijk te hebben om zo nauwkeurig mogelijk te corrigeren vooral op grote afstand. De maximale verstelling (grotendeels afhankelijk van buisdiameter) is belangrijk om te weten tot welke afstand je de richtkijker kunt gebruiken. Hiervoor is het wel van belang om eerst te weten (of een schatting) wat de kogelbaan is van de munitie.  

Neem contact met ons op om een schatting te maken voor uw situatie. 

Verder kan een richtkijker nog over de volgende opties beschikken: 

  • Zero stop turrets; een nul punt instellen waarbij de verstelling niet lager kan dan waar de kijker op is ingeschoten. 
  • Locking turrets; eerst verstelling knop optillen voordat eraan gedraaid kan worden. 
  • Verlicht draadkruis. 
  • Side focus; parallax verstellen via een draai knop aan de zijkant. 
  • Sunshade mogelijkheid; bescherming tegen de zon. 

Voor een richtkijker is ook een degelijke richtkijker montage noodzakelijk. Deze zijn in veel uitvoeringen te krijgen zoals twee losse ringen in verschillende hoogtes, complete montages in verschillende hoogtes en kantelend. Ook om op verschillende rails te monteren (weaver / picatinny). Voor de hoeveelheid verstelling is het beste als de richtkijker zo dicht mogelijk boven de loop gemonteerd wordt. Bij kantelbare montages moet er natuurlijk nog ruimte zijn om te kantelen. 

Tool berekenen kogelbaan 

Om de kogelbaan te berekenen kan er gebruik worden gemaakt van ballistische apps of ballistisch apparaat, tenzij u de berekeningen zelf wilt doen. De volgende apps zijn aan te raden: 

  • Strelok Pro (sinds UA-conflict alleen nog op Android) 
  • Ballistics Advanced Edition 
  • Hornady 4DOF 
  • Applied Ballistics 
  • Kogelsnelheid (mondingssnelheid) 
  • BC waarde/gewicht/diameter kogelkop 
  • Weersomstandigheden 
  • Spoed van de loop en spoed richting 
  • Hoogte tussen loop en richtkijker 
  • Ingeschoten snelheid 
  • Afstand tot doel 

Snelheidsmeter 

Met een snelheidsmeter kan de snelheid gemeten worden als de kogel de loop verlaat. Deze snelheid is benodigd om de kogelbaan te voorspellen en voor het testen van munitie of de snelheid zo constant mogelijk is wat weer meehelpt met het voorspellen van de kogelbaan. Er zijn verschillende snelheidsmeters die je naast het geweer moet zetten, waar je doorheen moet schieten en die je aan de loop moet bevestigen. De makkelijkste snelheidsmeters zijn die je naast het geweer zet, het nadeel is alleen dat deze schoten van andere schutters kunnen opvangen.  

Range Finder

Met een Range Finder kan de afstand naar het doel gemeten (gecontrolleerd) worden. Meestal is het bekend op welke afstanden de doelen staan maar zit er een kleine afwijking in de afstand. Met een Range Finder kan dit precies na gemeten worden.

Ondersteuning geweer 

Voor op lange afstand te schieten is het belangrijk dat het geweer stabiel ligt. Dit bijvoorbeeld door middel van zandzakken, schiettas of door hulpmiddelen als een bipod aan de voorkant en eventueel een kleinere zandzak of monopod aan de achterkant te gebruiken. 

Overige hulpmiddelen 

De overige hulpmiddelen die handig zullen zijn voor het lange afstand schieten: 

  • Geweer koffer/foedraal; voor het beschermd transporteren van het geweer . 
  • Schietmat; om comfortabel liggend te schieten. 
  • Range bag; om munitie en overige materiaal in te vervoeren. 
  • Kamervlag; een vlag voor in de kamer om aan te tonen dat het wapen veilig is. 
  • Spotting scope met statief; om te spotten (mee te kijken naar het doel en geven van instructies/correcties) waarbij het makkelijk is als de spotting scope ook een draadkruis heeft voor het geven van instructies naar de schutter. 
  • Inklapbare stoeltjes; voor de spotter. 
  • Kijkermontage met verstelbare hoek; om het bereik van de richtkijker te vergroten door deze te kantelen. 
  • Rangefinder; om de afstand tot doel te meten en verifiëren. 
  • Windmeter eventueel met weerstation; om de windsnelheid en weersomstandigheden te meten. 
  • Gereedschap; om accessoires vast te zetten of kleine reparaties uit te voeren. 
  • Schoonmaakartikelen; om het geweer schoon te maken en te smeren. 

De meeste benodigdheden vindt u in onze winkel.
Klaar ervoor? Kijk dan hier wat je kunt verwachten op een event.

To top